Monday, September 22, 2014

Kärdla kooli õpilased loopisid toidu metsa alla. 
Niisugune pealkiri on ühe Hiiu Lehe tänase uudisartikli pealkiri. Olen jätkuvalt seisukohal, et Hiiu Lehe tellijana peaksin saama seda lugeda tasuta, aga ei saa. Maksin siis nõutud summa ja lugesin selle läbi. Pärast seda tekkis mul tunne, et pean avaldama siinkohal oma meilivahetuse ajakirjanikuga.

Meili tekst:
On 15.09.2014 8:20, Helja Kaptein wrote:
> Tere!
> Reedel oli koolil matkamäng, mis lõppes Palukülas disc golfi rajal. Järgmisel päeval rääkisid rada kasutavad mängijad, et rajal olid magustaidutopsid, plastpudelid ja erinevatesse kohtadesse maha kallatud suppi, mille vahel tuli laveerida?
> Miks tekkis selline olukord?
Vastasin:
Kahel põhjusel:
1. Tänastel noortel inimestel on erinevd väärtushinnangud kodus ja väljaspool kodu.
2. Kooli söökla pakkus sel päeval magustoitu plastpakendites.
> Kuidas lahendate?
Vastasin:
1. Tuleb jätkuvalt tegelda õpilaste väärtuskasvatusega, seda nii kodus kui koolis. Igasugune täisksvanutepoolne eeskuju on siinkohal väga asjakohane
2. Järgmisel korral sedalaadi üritustel plasttaaras toidujagamist enam ei planeerita.

PS. Sel päeval ei pakutud suppi, vaid ühepäevatoitu, aga see pole vist antud kontekstis oluline. Toimkond, kes toitlustamist korraldas, koristas platsi nii seal enne kui pärast olnud sodist. Topsirada kirjeldas laste koduteed igal ühel üksikuna ja kõigil koos. Siin ei aita muu kui väärtushinnangute muutmine, ürituste ärajätmine  ei ole mingul juhul asja ega õppekava kohane.

Lugupidamisega

Ivo Eesmaa

Hea KÜG õpilane! Koolijuhina ei ole ma loomulikult õnnelik sedalaadi artikleid lugedes. Aga ma usun, et sellest loost on kõigil midagi õppida.

Õpilane - Sinu teod ei ole ainult Sinu mõelda ja teha, See mis sulle meeldib, võib teistele tekitada ebamugavusi. Mida vähem selliseid tegusid, seda parem. Loodushoiu jutt ei ole ainult tühi jutt, see on meie tuleviku jutt!

Täiskasvanu - kui Sa iial pole prahti kuhugi metsa alla või kraavi sokutanud, on tore. Aga kust võtavad lapsed eeskuju, et selline tegevus on täiesti lubatav? Seda enam, et kevadeti käivad nad teepervi koristamas...

Ajakirjanik - laused nagu  "Koolijuht väitis, et toimkond, kes toitlustamist korraldas, koristas toidujagamisplatsi nii seal enne kui pärast olnud sodist." on minu keeletunnetuse kohaselt pahatahtlik. Kui see ei olnud pahatahtlik, oleks hea oma sõnakasutust hoolikamalt kaaluda,
Kui see lause paneb  vastaja jutus kahtlema tahtlikult, on see alusetu solvang nii mulle kui neile, keda see matka korraldajaina puudutab.

Ikka heatahtlikult

Ivo Eesmaa

No comments:

Post a Comment