Tuesday, May 27, 2014

KOMMENTAARIDETA
Mare Tamvelius: Lugedes istungi protokolli
20/05/2014 - 14:00
Kas ka rahva poolt armastatud koolijuhist on kasvanud tõeline karjääripoliitik, kelle parim abimees on tihti demagoogia ise? 
Mare Tamvelius: heeroldi heitlused
Hiiuelu 08/04/2014 - 16:13
Järgnevalt mõned järeldused ja demokraatia kehtimise korral võimalikud loogilised lahendused.
Arvestades kõiki asjaolusid, kus väga olulist infot seoses rannikumerre planeeritavate tuuleparkidega enne omavalitsuste ühinemishääletust ja -valimisi varjati, tuleks ühinemishääletuste tulemus ja omavalitsuse valimistulemus tühistada.
Mare Tamvelius: Tuuleparkide tulemise lugu
Hiiuelu 27/05/2014 - 15:24
15. oktoobri Hiiu Leht nõuab valimisküsitluses kandidaatidelt selgeid vastuseid ja seal on täna ÜKP poolt hääletanud Ivo Eesmaa tõepoolest puhta demagoogia abiga leidnud enda jaoks päästva lahenduse, vastates maismaa tuuleparkide kohta ei, põhjendades seda üllalt rahva vastuseisuga. Millegipärast aga meretuuleparkide küsimusele vastates rahva vastuseis ununeb hetkega, vastus on arutlev ja ebamääraseks jääv, välditud on otseselt hiigeltuuleparkide teemat.

Põnev lugemine. Aga ma ei ole nõus, et tänased volikogu liikmed tuleks ümber valida kuna nad valetasid hiidlastele. Mina küll ei valetanud. Vastasin Hiiu lehes esinumbritele esitatud küsimusele tuuleparkide kohta meres (tsiteerin oma vastust Harda Roosnale) "Me ei saa ju kogu tuult, mis meie ümber ja meie üle siin puhub ainult enda omaks pidada. Kui leitakse koht, mis ei tekita olulist kahju ei kalameestele, ei surfajatele ega purjetajatele, pigem jah." Sama arvamust julgen ka täna avaldada.

Mare Tamvelius: Lugedes istungi protokolli
Hiiuelu 20/05/2014 - 14:00
Kahjuks heidab Ivo Eesmaa oma sõnavõtus tuulepargivastasetele ette demagoogiat 8000 vastuhääle kasutamisel ja tohutut usaldamatust, kirjeldades oma seisukohti päris värvikalt. Ta kordab jätkuvalt lauset, nagu ka oma Facebooki kommentaaris, heites ette, nagu  oleks ühes varasemas artiklis seisnud lause, et valimiste ajal valetati hiidlastele.

Hiiu vallavolikogu protokoll 24.04.2014
Ivo Eesmaa ütles, et vahva protsess on käimas, rahvaloomingu puhang on hakanud Hiiumaale tulema. Ta  ütles, et tahaks aru saada mis põhimõtteliselt toimub, siis saaks ka otsust teha. Protokollist võib lugeda, et arendaja on esitanud Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile hoonestusloa taotluse. Järelikult protsess käib, seaduses on kirjas kuidas see käib ja kelle käest mida küsitakse. Seadus ütleb, et hoonestusloa andja ehk valitsus võib küsida ka muude asutuste/isikute arvamust. Kui meilt  küsitakse ja meie  seda ei taha, siis peaksime  suutma oma otsust põhjendada. Kogu selle suure jutu juures ei ole näinud ühtegi põhjendust, miks seda parki ei taheta. Ivo Eesmaa selgitas, kuidas tema on saanud protsessist aru. Arendaja on esitanud hoonestusloa taotluse ja Vabariigi Valitsus otsustab, kas ta saab selle või ei saa. Volikogul ei ole siin midagi arvata. Valitsus otsustab selle anda ja küsib asjaomastelt asutustelt (Keskkonnaministeerium, Kaitseministeerium, Siseministeerium, Veeteede Amet jne) seisukohta. Kui need on nõus, siis see luba ka antakse. Mis juhtub, kui see park tuleb? Põhiline argument on visuaalne reostus.
Seejärel edastas Ivo Eesmaa oma arvutuse ja tõi illustreeriva näite. Oleviste kiriku torn on 127 meetrit kõrge ja paistab 40 km kaugusele. Kui võtta 12 km maha, jääb 28 kilomeetrit. Kus Hiiumaal seda parki näha on, siis seal kus enamasti on  mets. Sama näiteks toodud torn paistab 12 km kaugusele 1 kraadise  nurga all. Seejärel tõi ta näiteks 1 m hernekepi, soovitusega minna 57 m kaugusele, visata end kõhuli ja vaadata, kuidas paistab hernekepp kätte. Sama ka tuulikutega 12 km kauguselt. Kas see tulemus on seda väärt, et üksteisele vastu nina anda. Tuua esile antud 8000 häält, siis tuleb tunnistada, et see oli seotud teise küsimusega. Nüüd tuleks küsimus esitada antud asja kohta ja kindlasti oleks pilt teistsugune ja see ei oleks kindlasti 8000 vastuhäält. Selle asja juures käib, pehmelt öeldes, demagoogia.
Samuti paistab selles loos välja tohutu usaldamatus. Kui me ei usalda neid inimesi, siis tekib küsimus, miks peaks rohkem usaldama meie õpetajaid, meie arste, meie sööklatädisid, kes võivad toidu sisse mida iganes sokutada. Aga neid me usaldame, aga seda seltskonda ei usalda. Rahvakirjaniku poolt toodu, et volikogu tuleks laiali saata, kuna valimiste ajal valetati. Ivo Eesmaa ütles, et ta ei valetanud ja seda on võimalik üle vaadata. Ta ütles tookord, et kui tuulikud vette pannakse ja seda teatud tingimustel, siis on ta nõus. Keegi ei ole suutnud  tuua ühtegi argumenti, miks peaks oma seisukohta muutma. Ivo Eesmaa toetas eelnõu kolmandale lugemisele suunamist.
Ivo Eesmaa tegi ettepaneku mitte tunda muret Vabariigi Valitsuse eest, sest seadus ütleb, et Vabariigi Valitsus keeldub hoonetusloa andmisest, kui taotletava hoonestuloa tingimused on vastuolus kehtiva maakonna planeeringuga, riigi julgeoleku huvidega, keskkonnakaitse nõuetega, hoonestusloa oluliseks osaks olev ehitis häiriks lennuliiklust, laevaliiklust laevateel või sadama akvatooriumis või veesõidukite ohutut sildumist ja hoonestusloa taotleja ei vasta hoonestusloa omajale kehtestatud nõuetele. Kõik need argumendid, mis on käinud selle vastu, puudutavad kõiki neid asju ja otsustajaks on Vabariigi Valitsus. Kui luba antakse, siis tähendab see seda, et ühelegi eelpooltoodule vastuolu ei ole.

No comments:

Post a Comment